Joost Danvers
Vandaag, 16:00 • 4 minuten leestijd
Soest - Inwoners van Soest zijn verdeeld over nieuwbouw langs de Stadhouderslaan. De gemeente ziet ruimte voor huizen in twee groene zones aan de dorpsrand. Gisteravond gaven 33 insprekers hun mening aan de gemeenteraad.
Dat er gebouwd moet worden, daar is iedereen het wel over eens, zei wethouder Karin Scholten (Soest2002) nadat alle sprekers hun zegje hadden gedaan. De Stadhouderslaan, de weg die van Soest naar Baarn loopt, is al meer dan dertig jaar in beeld als mogelijke bouwlocatie. Dit college wil daar nu eindelijk een stap in zetten.
Knotwilgenveld
Soest heeft onderzoek gedaan naar zogenoemde 'rafelranden' aan het dorp. Plekken die buiten de bebouwde kom liggen maar toch nog dicht bij voorzieningen als scholen en winkels. Het polderland bij de Stadhouderslaan bleef over nadat andere locaties waren afgevallen. Het knotwilgenveld tussen de Stadhouderslaan en de Inspecteur Schreuderlaan, en het weiland tussen de huizen van de Stadhouderslaan en de spoorlijn Baarn-Utrecht vallen officieel buiten de bebouwde kom. Maar alle locaties binnen de bebouwde kom zijn na 2030 op, zeggen de wethouders.
"We willen dorps, groen en vitaal blijven", zegt Scholten. "Dus we hebben ook voor jongeren een plek nodig. Maar we willen het dorp niet volplempen met torenflats. En als je dan verder zoekt dan raakt dat mensen met een fijne leefomgeving. Op een avond als deze zie je wat voor dilemma's dat oplevert."
Reservaat voor ouderen en welgestelden
Jongeren, ouderen, woningzoekenden, natuurliefhebbers en vooral veel omwonenden wisselden elkaar gisteravond af. De avond werd geopend door enkele insprekers die de noodzaak van bouwen in de polder onderstreepten. "Bewoners van de Stadhouderslaan zamelen nu geld in voor een advocaat, maar ooit waren ze er zelf als de kippen bij om hun huizen daar te laten bouwen", sneerde inwoner Frans Colthoff. Van hem mag Soest nog wel meer rafelranden aanwijzen. De 23-jarige Lianne Kuijper schetste hoe moeilijk het voor haar en haar vrienden is om na hun studie in Soest terug te keren. "Wij zijn bang dat Soest een reservaat dreigt te worden voor ouderen en welgestelden."
Naarmate de avond vorderde bleek dat de tegenstanders in de meerderheid waren. De jongste inspreker was Micky Hesselink van 17, die aan de Noorderweg woont. Hij memoreerde een ongeval waarbij een goede vriend in een moment van onoplettendheid werd aangereden. Het verkeer tussen de Stadhouderslaan en het Griftland College levert 's ochtends heuse fietsfiles op, zei hij. "Stelt u zich eens voor dat daar nog eens tientallen gezinnen bijkomen, met kinderen die dan ook naar school moeten, ouders die met de auto naar hun werk racen, terwijl 1500 leerlingen zich door die straten proberen te persen."
Wazig, schimmig en arbitrair
Micky's vader Arent-Jan Hesselink ziet ook de noodzaak om te bouwen maar hij vind de argumenten om het gebied aan te wijzen wazig, schimmig en arbitrair. De gemeente zegt dat in een participatieonderzoek meer dan twintig Soesters ook op het poldergebied hebben gewezen. "Wij hebben in onze buurt in twee dagen 223 stemmen verzameld van mensen die tegen deze plannen zijn", zei Hesselink. "Dat zijn er tien keer zoveel."
Hesselink en anderen noemden ook geruchten dat de gemeente al aan tafel zit met de provincie en een projectontwikkelaar. "Dat klopt niet", zei wethouder Scholten na afloop tegen RTV Utrecht. "Iedere projectontwikkelaar die ergens een plekje ziet belt ons om het even te komen bespreken. We hebben altijd gezegd: nee, dit ligt buiten de rode contouren. Komt u maar terug als het aan de orde is. Onderzoek en participatie hebben tot deze locaties geleid, en eerder dan dat kun je hier niet mee naar buiten komen. Er zijn géén gesprekken met ontwikkelaars en de provincie over dit stukje Soest. Niet."
Verkiezingscampagne
Bouwen in de rafelranden is een van de grootste opgaven uit het coalitieakkoord. De wethouders van Soest2002, GGS, VVD en PvdA willen de keuze maken voor de verkiezingscampagne volgend jaar begint. "Anders komen de partijen tegenover elkaar te staan en dan lukt het niet meer", zegt wethouder Aukje Treep (GGS). De GGS profileert zich als groene partij met een groot hart voor de natuur. Treep kreeg dan ook kritiek van tegenstanders, maar ze wijst erop dat met het aanwijzen van de Stadhouderslaan juist veel andere dorpsranden kunnen worden gespaard.
Dat neemt niet weg dat de tegenstanders hamerden op bezwaren tegen bouwen langs de Stadhouderslaan. De natuurwaarden en het uitzicht op de polder zouden verdwijnen, er wordt gevreesd voor problemen met de grondwaterstand ("Straks dobbert de parketvloer tegen het plafond') en de bestaande wegen zouden de verkeerstoename niet aankunnen. De raadsleden van Soest gaan over een maand met elkaar in debat over het voorstel. Op 4 december nemen ze er een besluit over.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.